Αιτία: Συνήθως δεν υπάρχει μια και μοναδική αιτία που προκαλεί την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δημιουργείται από διάφορους λόγους. Αυτά μπορεί να είναι ένας συνδυασμός για παράδειγμα κληρονομικότητα, θέματα σχέσεων όπως διαφωνίες η απώλεια, έλλειψη δραστηριοτήτων και ευχαρίστησης και όταν σκεπτόμαστε αρνητικά ή διαστρεβλώνουμε την αντίληψη μας έτσι ώστε να μην υπάρχει χώρος για θετική σκέψη.
Συμπτώματα: Η κατάθλιψη είναι μια ποικιλία πραγμάτων, όπως, απώλεια ενδιαφέροντος, απώλεια συγκέντρωσης, έλλειψη ενέργειας, απομόνωση, καταθλιπτική ή εκνευριστική διάθεση, ξαφνική αύξηση ή χάσιμο βάρους, αστάθεια στον ύπνο, αυτοκτονικές σκέψεις, αρνητική αυτοκριτική, απαισιόδοξη συμπεριφορά και σίγουρα διάφορα σωματικά συμπτώματα.
Η κατάθλιψη προκαλεί αρκετά συχνά συμπτώματα μεταξύ άλλων, άγχος, ανησυχία, ναυτία και ζαλάδες.
Η κατάθλιψη έχει καταγραφεί σε περισσότερο από διπλάσιο ποσοστό στις γυναίκες αναλογικά με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες δεν δέχονται εύκολα ότι δεν είναι καλά, συχνά φορούν την στολή του δυναμικού άνδρα ενώ ξέρουν ότι υποφέρουν. Αντιθέτως οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές στο συναίσθημα της λύπης, οπότε αναγνωρίζουν ότι δεν είναι καλά και ζητούν βοήθεια.
Η κατάθλιψη επηρεάζεται από τον τρόπο που σκεπτόμαστε. Για παράδειγμα, για ενίσχυση της αρνητικής αντίληψης, ξαφνικά έχουμε μαγικές ικανότητες όπως, διαβάζω την σκέψη των άλλων ‘με θεωρεί άχρηστο‘. Βάζουμε ετικέτες ‘είμαι χαζός‘. Προσβλέπουμε το μέλλον, ‘δεν θα πάω, θα γίνω ρεζίλι’. Φέρνουμε την απόλυτη καταστροφή ‘δεν θα τα καταφέρω, θα γελούν όλοι, δεν θα ξαναβγώ από το σπίτι’. Επίσης, όλα η τίποτα ‘αφού δεν μπορώ τώρα, δεν θα μπορέσω ποτέ’. Αυτά είναι κάποια από τα συνηθισμένα λάθη.
Η κατάθλιψη προκαλεί εκτός τον άλλων μια αρνητική εικόνα εαυτού, συχνά δημιουργεί την αίσθηση στον άνθρωπο ότι δεν είναι επιθυμητός, ότι δεν αξίζει αγάπη, ότι είναι ανάξιος, ότι είναι άσχημος, χαζός, αδύναμος κακός ακόμα και έντονη λύπη για την καταθλιπτική του κατάσταση.
Στόχους συμβουλευτικής διαδικασίας: Ο κάθε πελάτης θέτει τους στόχους του. Ξεκινώντας με τους πιο βραχυπρόθεσμους, της επόμενης μέρας, ημερών, εβδομάδας, μήνα, οι στόχοι έχουν πάντα την προδιάθεση να ετοιμάσουν την πορεία προς μια θετική εξέλιξη και ένα θετικό μέλλον. Επιπλέον στόχοι συχνά αφορούν αλλαγές όπως, λιγότερη καταθλιπτική συμπεριφορά, άγχος- έλεγχος / διαχείριση, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση κλπ.
Τρόπος συμβουλευτικής διαδικασίας:
α. Συμπεριλαμβάνει ψυχο-εκπαίδευση.
β. Αναγνώριση και αντιμετώπιση με τεχνικές και παρεμβάσεις σχετικά με τον τρόπο σκέψης: γνωστικά λάθη.
γ. Τεχνικές και παρεμβάσεις σχετικά με δραστηριότητες και συμπεριφορές.
δ. Δημιουργία βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων στόχων.
ε. Ως πελάτης στην συμβουλευτική διαδικασία χρειάζεστε ενεργό ρόλο συμμετοχής, με την καθοδήγηση του συμβούλου μια αυτό-παρακολούθηση, αναζήτησή εσωτερικών δυνάμεων που συχνά ξεχνάμε και η μοναδική προϋπόθεση είναι η θέληση για αλλαγή.
Τα παραπάνω αναφερόμενα είναι ενδεικτικά και δεν αντικαθιστούν με κανένα τρόπο κάποιον ειδικό Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας.
Πάντα με σεβασμό στο άνθρωπο, σας εύχομαι καλή ψυχική υγεία.